Expeditie Frisseblik
Deze fietstocht langs de vier musea strekt zich uit over een route van zo’n 35 kilometer. Door deze afstand zorgvuldig te plannen als een dagvullend avontuur, blijft er ruim voldoende tijd over om niet alleen de musea te verkennen, maar ook om te genieten van de verschillende bezienswaardigheden en de prachtige natuurlijke omgeving.
Wat deze tocht extra bijzonder maakt, is dat je vanuit elk van de vier musea kunt vertrekken. Dit biedt een flexibele startoptie, afhankelijk van je locatie of voorkeur. Kortom de ultieme fietstocht voor iedere natuur-en cultuurliefhebber!
Deze fietstocht langs de vier musea strekt zich uit over een route van zo’n 35 kilometer. Door deze afstand zorgvuldig te plannen als een dagvullend avontuur, blijft er ruim voldoende tijd over om niet alleen de musea te verkennen, maar ook om te genieten van de verschillende bezienswaardigheden en de prachtige natuurlijke omgeving.
Wat deze tocht extra bijzonder maakt, is dat je vanuit elk van de vier musea kunt vertrekken. Dit biedt een flexibele startoptie, afhankelijk van je locatie of voorkeur. Kortom de ultieme fietstocht voor iedere natuur-en cultuurliefhebber!
Deze expeditie doen?
Bekijk deze route op je mobiele telefoon,
of haal een 'paspoort' bij een van de musea.
> Start Kaasmuseum (A)
Vanaf het Waagplein rechtdoor via Houttil en Pieterstraat naar Kanaalkade; RA Kanaalkade op; LA Friesebrug over, rechtdoor Frieseweg; vlak voor de korenmolen ’t Roode Hert, RA Munnikenweg, na ruim 400 meter eerste fietspad LA Zwijnsmeerpad, vlak voor de brug over de Hoornsevaart RA Molenkade, langs 3 molens de Zes Wielen en het natuurgebied de Oudorperhout.
Molen 't Roode Hert1. Molens de Zes Wielen
In de 17de eeuw stonden hier 6 strijkmolens voor het malen van water naar de Schermerboezem. De naam Zes Wielen gaat terug naar de 3 overhalen die hier in gebruik zijn geweest. Vaartuigen werden via een overhaal over de dijk getrokken met behulp van een trekkabel die om een as werd gedraaid. Twee ronde wielen konden de as draaien. Vandaar de naam Zes Wielen.
Molens de Zes Wielen2. Natuurgebied Oudorperhout
De Oudorperhout is een 42 hectare groot stadspark. Weidevogels broeden hier midden in een stedelijke omgeving. Rechts van de molens ligt een bijzondere polder, de Oudorperhout. Weilanden, brede sloten, moeras en plassen. Koeien en watervogels midden in Alkmaar. Hier stonden vroeger 2 kastelen van Floris de V.
Rij tot Herenweg. Dit is FK51. Richting FK68 volgen. LA Herenweg over de Halvemaansbrug. Na enkele bochten komt u op het Achtergeestpad, een fietspad door de groenstrook tussen het bedrijventerrein en de bebouwde kom van Sint Pancras. Na ongeveer 800 meter ligt rechts de Hortus van Alkmaar, een prachtige botanische tuin die een bezoek waard is. Er broedt zelfs een ijsvogel.
Ter hoogte van Berenkoog 35 F68 volgen RA Achterweg; de spoorbaan oversteken, vervolg A.V.H. Destreelaan. Niet LA de Vinkenlaan in, volgens F68, maar doorrijden tot LA de Rozenlaan. RA de Bovenweg. De hoofdweg over het hoge deel van de oude stuwwal waar Sint Pancras op gebouwd is. Er is ook een Benedenweg. Aan het eind van de Bovenweg het kerkje van Sint Pancras en ernaast de Kunstkerk (gebouw De Rank)
3. Kerkje Sint Pancras
Een laatgotische kruiskerk gebouwd rond 1550. Wordt het Witte kerkje genoemd, een naam die verwijst naar de periode dat de muren een witte pleisterlaag hadden.
Kerkje Sint Pancras4. Kunstkerk
Naast de kerk in gebouw De Rank zetelt de Kunstkerk, de kunstuitleen in de gemeente Dijk en Waard.
RA Twuyverweg, bocht naar links en weg vervolgen, zie in de bocht aan rechterzijde de Twuyvermolen.
Twuyvermolen5. Twuyvermolen Sint Pancras
Een binnenkruier uit 1663. Bemaalde met 10 andere molens de polder Geestmerambacht op de Raakmaatsboezem. Na in gebruik name van het gemaal in Zuid-Scharwoude in 1926, werd de molenfunctie beëindigd. Sinds 2018 is de molen weer maalvaardig. Een vrijwillige molenaar bewoont de molen. De molen is te bezichtigen.
RA De Dijk, het begin van de Langedijk, deze gaat bij de verkeerslichten verder als Dorpsstraat. Net voorbij restaurant Marktzicht ziet u vanaf de brug links de Museumveiling. LA Museumweg: Museum Broekerveiling.
Veilinghal van Museum Broekerveiling> Start Museum Broekerveiling (B)
Museumweg richting Dorpsstraat (terug fietsen); RA Dorpsstraat; voor de stoplichten LA Havenplein; vervolg Prins Hendrikkade, onder Broekerbrug door; RA Prinses Marijkestraat en aan einde fietspad Broekerbrug op fietsen; na de brug gelijk RA Westdijk, aan rechterhand passeren van de overhaal.
6. De Overhaal
Tuinders uit Heerhugowaard konden met hun akkerschuit met de overhaal de ringvaart bereiken. De akkerschuit werd in het water op een lorrie geplaatst en via een rail de dijk over getrokken.Via de ringvaart kon men de vaartocht naar de Broeker-veiling vervolgen.
Aan einde fietspad voor de spoorbrug LA Westerweg; RA onder spoorbrug door en RA Achtergeest terug naar spoorbrug en gelijk RA Ashok Bhalotrabrug oversteken en gelijk RA fietspad volgen tot Abe Bonnemaweg; RA Abe Bonnemaweg en rechts aanhouden en langs het Meer van Luna fietsen.
7. Ashok Bhalotra en de Stad van de Zon
Architect Ashok Bhalotra (1943-2022) is de geestelijk vader van de Stad van de Zon, de energie neutrale woonwijk aan de zuidelijke rand van Heerhugowaard. Samen met het Meer, het Strand en Park van Luna vormt de wijk een stedenbouwkundige eenheid. Wonen, recreatie en natuurbeleving zijn hier geïntegreerd.
Bocht naar links via waterski Skeef naar Middenweg; zie kunstproject zuilen aan de Middenweg.
Kunstproject Middenweg8. Kunstproject Middenweg
In 2019 is de Middenweg-Zuid vernieuwd. Kunstenaar Paul de Kort heeft bakens geplaatst met de namen van de eerste eigenaren van de kavels na het droogvallen van het meer De Waert.
RA Middenweg op en gelijk LA fietspad op; eerste afslag RA richting Middenweg; LA onder viaduct door en LA fietspad op; aan de rechterhand het uitzichtpunt Vogeltrek Telpost en aan de linkerhand het Park van Luna.
Baken van Kunstenaar Paul de Kort9. Uitzicht punt Vogeltrek Telpost
Boven op de dijk is er een prachtig gezicht op de Schermer, Oudorp en Alkmaar.
Park van Luna10. Park van Luna
Op 30 juni 2007 is het Park van Luna officieel geopend. Dichtbij de stad een eigen natuurgebied. Een gebied met 180 hectare bos, weides, strand en vooral veel water. Het watergebied heeft geen verbinding met het water in de polder. Het functioneert als waterberging voor droge en natte tijden.
Het heeft een eigen natuurlijk zuiveringssysteem dat achter het Poldermuseum goed te zien is. Het hele jaar door kunnen vogels gespot worden. Bijzondere flora, waaronder orchideeën, maken het gebied uniek. De waarde van het gebied voor recreatie en natuurbeleving is groot.
Het fietspad vervolgt onder aan de Huygendijk; omhoog de dijk op en aan linkerhand: het Poldermuseum.
Rietorchis> Start Poldermuseum (C)
Vanaf het museumterrein LA de Huygendijk op; bij rotonde rechtdoor tot Oterleek; RA de hefbrug over de ringvaart passeren en gelijk LA , de Noordschermerdijk op; zie aan rechterhand molen De Otter.
Poldermuseum Heerhugowaard11. Molen De Otter Oterleek
Molen De Otter is gebouwd in 1900 voor het malen van graan. Nog steeds wordt er gemalen, maar nu door vrijwillige molenaars. Cliënten van de Raphaëlstichting hebben een beschermde werkplek in de naastgelegen bakkerswinkel. Door hen gemaakte bakkersproducten en meel worden er verkocht.
Vervolg de Noordschermerdijk, aan de linkerkant een weidse blik over polder de Heerhugowaard en aan de rechterkant polder de Schermer.
Molen De Otter12. De Heerhugowaard en de Schermer
De Grote Waert en de Schermer (het Schermeer) waren binnen meren gescheiden door een dijk, de Huygendijk. Met windmolens zijn de meren droog gemalen aan het begin van de 17de eeuw. Respectievelijk in 1631 en 1635 zijn de meren droog gevallen.
Aan het eind van de dijk voor Rustenburg staan links de 3 molens van de molengang.
Molens in de Schermer13. Strijkmolens Rustenburg
Voor de bemaling van de polder Heerhugowaard hebben drie strijkmolens dienst gedaan. Twee molens zijn gebouwd in 1631, een derde in 1864. De bemalingsfunctie eindigde met de komst van het stoomgemaal aan de Huygendijk.
Weg vervolgen tot Rustenburg; LA de Huygendijk op; RA brug en sluis.
Strijkmolens14. Sluis Rustenburg
De sluis in Rustenburg was ooit de verbinding over water tussen De Grote Waert en het Schermeer. Vrijwilligers houden de sluis in bedrijf.
Ga de sluis over richting Ursem over Drechterlandsedijk tot Walingsdijk; LA Walingsdijk op tot brug aan rechterhand; RA ringvaart oversteken en gelijk RA Mijzerdijk en vervolg op Westmijzerdijk richting Schermerhorn tot Oostmijzerdijk; stop bij houten bruggetje over de ringvaart en kijk over de dijk naar het landschap met meerdere molens en gemaal Wilhelmina.
Sluis Rustenburg15. Gemaal Wilhelmina
Dit gemaal is in 1928 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.
Vlak voor Schermerhorn ligt een rietgebied, Het Lage Landje.
Gemaal Wilhelmina16. Rietgebied Het Lage Landje
In 2018 nieuw aangelegd natuurgebied.
Fiets door en RA brug over en Schermerhorn in fietsen. Aan de linkerhand de Grote Kerk en aan de rechterhand Het Regthuisje.
17. Grote Kerk en Regthuisje Schermerhorn
In gotische stijl gebouwde protestantse kerk uit de periode 1634-1636. Interieur en gebrandschilderde ramen zijn origineel uit de bouwtijd. Het Regthuisje is gebouwd in 1766. Hier werd jarenlang recht gesproken.
Fiets rechtdoor het Zuidje in, na 300 meter aan rechterhand het Kleinste Huisje.
Grote Kerk Schermerhorn18. Het Kleinste Huisje Schermerhorn
Het enig overgebleven tuindershuisje van het Schermereiland.
Keer om terug naar de kerk en rij LA Westeinde in tot de brug en LA Zwarte Dijk in tot de N243; via rotonde oversteken en RA Noordervaart inrijden; aan linkerhand Museummolen.
Het Kleinste Huisje Schermerhorn> Start Museummolen (D)
Vanaf de molen de Noordervaart vervolgen richting Stompetoren; bij Stompetoren RA de N243 oversteken via de rotonde; fiets door het dorp richting Oterleek via Oterlekerweg; bij eerste kruising LA de Korte Molenweg in; deze weg gaat over in de Slingerdijk tegenover het Poldermuseum.
Museum Molen Schermerhorn19. Slingerdijk
De slingerende dijk heeft originele delen van de oorspronkelijke Huygendijk. Aan de overzijde van de ringvaart ligt de ringdijk die is aangelegd voor het droogmalen van het meer de Grote Waert.
Aan het einde van de Slingerdijk LA Oosterweg en rechts afbuigend door tunnel onder de N242 (Ring Alkmaar) de Schermerdijk op richting Oudorp tot de Kerkbrug; brug over (fiets aan de hand in verband met steile brug); rechtdoor via ‘t Wuiver; LA Herenweg; RA Kerklaan, aan linkerhand het witte kerkje van Oudorp.
Volg een alternatieve route vanaf de Kerkbrug als passeren van de Kerkbrug niet mogelijk is.
Vervolg Schermerdijk en voor de tunnel onder de Nieuwe Schermerweg linksom het fietspad vervolgen en direct de brug over. Rijd door tot de kruising. Ra Saturnusstraat inrijden. La Jupiterstraat, aan einde Ra Herenweg en aan rechterhand het kerkje.
Kerkbrug Oudorp20. Witte kerkje Oudorp
Op een strandwal staat de kerk die gebouwd is in de 19de eeuw. Voorgangers van het huidige gebouw hebben naar alle waarschijnlijkheid al in de 10de eeuw op dezelfde plek gestaan.
LA Westerstraat tot Nieuwe Schermerweg; RA via fietspad langs Nieuwe Schermerweg en Randersdijk over de Friesebrug; RA Kanaalkade; LA Pieterstraat, Houttil en Waagplein: Kaasmuseum.
Witte kerkje Oudorp
TIP:
De vier musea geven een prachtig historisch beeld van het leven in de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard. Bezoek ze alle vier en laat je verrassen!